Kloksysteem

Waarom een kloksysteem?

Om ervoor te zorgen dat ieder lid de kans krijgt om even lang en even veel te kunnen tennissen hebben wij een kloksysteem op het tennispark. Indien iedereen hier correct gebruik van maakt, zal dit in grote mate bijdragen aan het spelplezier op het park.

Hoe werkt het kloksysteem?

Niet alleen voor diegenen die voor het eerst op ons park de banen betreden, maar ook voor de leden die al langer bij tennispark Diekman spelen, is het van belang om te weten hoe het kloksysteem werkt. Wanneer je klokt ben je er zeker van dat je ook kunt en mag spelen. Klokken doe je door middel van de parkpas die je van Eric Pierik ontvangt wanneer je je contributie hebt voldaan. Om problemen en discussies te voorkomen is het verplicht om altijd te klokken, dus ook wanneer de banen niet bezet zijn.

Klokken gebeurt bij het “Tijdbord” aan de wand van de kleine tennishal (aan de korte zijde bij de eerste gravelbaan).

Zo werkt het bord:

  1. Het klokken gebeurt met behulp van een vrij klokbordje dat ruimte biedt aan maximaal 4 spelerspasjes.
  2. In dit klokbordje plaats je voor een enkelspel 2 pasjes en voor een dubbelspel 4 pasjes.
  3. Na het plaatsen van de pasjes in het klokbordje stel je de aanvangstijd in (de tijd dat je begint met spelen).
  4. Iedere horizontale rail is een baan (nummer is af te lezen). Het klokbordje plaats je terug in het tijdbord door het bij de gekozen baan links op het bord in de rail te schuiven en naar rechts te verplaatsen. Indien de baan vrij is schuif je het door tot de plaats waar het symbool voor ‘spelen’ staat, je kunt dan meteen de baan betreden. Indien de baan bezet is schuif je het door naar positie 1 of positie 2 al naar gelang je de eerst wachtende bent of de tweede wachtende.  
  5. Is de speeltijd afgelopen (een enkelspel duurt 30 minuten en een dubbelspel 45 minuten), dan schuiven in de betreffende baanrail de klokbordjes allen een plaats op naar rechts. Dit geeft meteen de nieuwe situatie aan. Het meest rechter klokbordje wordt uit het tijdbord genomen en de betreffende spelers halen hun pasjes uit het klokbordje.
  6. Voordat spelers die een baan hebben verlaten opnieuw willen klokken is het verplicht om 15 minuten te wachten met het opnieuw klokken. Om misverstanden te voorkomen: dus geen 15 minuten voordat je weer mag spelen maar daadwerkelijk 15 minuten wachten voordat je de pasjes opnieuw ergens in het tijdbord gaat plaatsen!

Het principe is zo simpel dat het eigenlijk niet mis kan en mag gaan.

Enkele aandachtspunten: 

  1. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen gravelbanen 6 tot en met 9 en kunstgrasbanen 10 en 11. Dit houdt in dat je, indien baan 10 of 11 vrij ligt, geen van de gravelbanen mag afklokken. Dit geldt uiteraard ook andersom.
  2. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen de banen 4 en 5 (de nieuwe kleine hal) en baan 6 tot en met 11. Voorbeeld: indien baan 4 of 5 vrij ligt mag er wel op baan 6 tot en met 11 worden afgeklokt. Dit geldt andersom ook.
  3. Schoeisel: voor de binnenbanen moet u andere, schone schoenen gebruiken dan die waar u mee buiten hebt gespeeld (dus geen “schoongemaakte” schoenen). Voor de buitenbanen is het verplicht om tennisschoenen te dragen. Helaas moeten wij constateren dat nog te vaak joggingschoenen of ander trimschoenachtig schoeisel wordt gebruikt. Dit geeft grote schade aan de toplaag van de gravelbanen. Uw sportspeciaalzaak kan u over het juiste schoeisel informeren.
  4. Zorg voor correcte tenniskleding.
  5. Voor de gravelbanen geldt: na het spelen is het verplicht de baan te slepen/vegen (ook al wordt u vriendelijk aangeboden dat u dit mag laten zitten). Bij extreem droog weer kan hiervan echter worden afgeweken indien de parkbeheerder dit aangeeft!

Wij hopen dat de uitleg voldoende duidelijk is en dat het zal bijdragen tot een aangenaam verblijf op het park en plezier in de tennissport. Indien u onverhoopt iets niet duidelijk mocht zijn betreffende de regels dan verzoeken wij u om u te melden bij de parkbeheerder of één van de bestuursleden van TC Diekman.